Özel İdare haksızlık yapıyor!

Okuduğunuz haber
YOZGAT'IN SORUNLARI MECLİS GÜNDEMİNDE

Öztürk Yılmaz ihraç!

Anasayfa   /    Siyaset    /    Yozgat'ın sorunları Meclis gündeminde

Yozgat'ın sorunları Meclis gündeminde

MHP Yozgat Milletvekili İ. Ethem Sedef, Yozgat'ın sorunlarını Meclis gündemine taşıdı, sahip çıkması gerektiğini söyledi.

SİYASET      21 Kasim 2018 - 21:55     0

Yozgat'ın sorunları Meclis gündeminde

MHP Milletvekili Ethem Sedef, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında partisi adına yaptığı konuşmada Yozgat’ın sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yozgat’ın her yıl göç verdiğine dikkat çeken Milletvekili Sedef, on yıl sonra Yozgat’ta yaşayan kimsenin kalmayacağını ifade etti.

ESNAFIN HALİ İYİ DEĞİL

Yozgat’ta esnaf ve sanatkarların desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Sedef, esnaflık mesleğinin ortadan kalkacak duruma geldiğini kaydetti.

Kendisinin esnaf ve esnaf çocuğu olduğunu belirten Sedef, “Yozgat’ta esnafımıza kredi veren esnaf kefalet kooperatifleri, örnek veriyorum, vereceği 100 bin TL’lik destekleme kredisi için öncelikle ev, araba gibi ipotekler istemekte. Çaresizlikten, alacağı kredinin çok üzerinde para eden evini ipotek veren esnafımızdan bir de ikinci kez kefil istenmekte hatta memur kefil bulması istenen esnaflarımız da bulunmaktadır. Anlaşılacağı üzere, esnafımız ipotek verdiği hâlde bir de kefil bulmak için kapı kapı geziyor olması, bu yanlış uygulamadan da acilen dönülmesi gerekiyor.

Alım gücü düşen insanımız daha az alışveriş yapıyor, sonucunda siftah yapamayan esnafımız aldığı malların ödemesini yapamıyor, ardından toptancı ve üretici firmalara yansıyan zincirleme etki, ülke ekonomisinin daha da geriye gitmesine sebep oluyor.

Yozgat’ta bir tek esnaf yoktur ki kredi borcu olmasın, bir tek esnaf yoktur ki ay sonları çek ve senet ödemelerini rahatlıkla yapabilsin. Esnafımız, artık, bırakın evini geçindirmeyi, iş yerlerinin kiralarını ödeyemiyor. Esnafımız dağlar gibi borcun altında ezilmekte. Her yıl yüzlerce esnaf kepenk kapatıyor ve borçlarını bir heybe gibi sırtına yükleyip insan içine çıkamaz hâle geliyor. Esnafımıza sahip çıkmak bizlerin boynunun borcudur” dedi.

ÇİFTÇİ EKİM

YAPMAK İSTEMİYOR

Yozgat’ta çiftçilerin de sıkıntı çektiğini belirten Sedef, çiftçilerin topraklarını ekmekten vazgeçtiğini, gençlerin köylerini, yurtlarını, yuvalarını, memleketlerini bırakarak büyük şehirlere iş, aş derdi için göç etmek zorunda kaldığına vurgu yaptı.

Durumun hiçte iç açıcı olmadığını ifade eden Sedef, “artık yok olan bir Yozgat var ve bu sayede -Yozgat’ın değil, bütün çiftçilerimizin kaderi hâline geldi- üretici çiftçilikten vazgeçme noktasında. Ektikleri ürünlerin karşılığını alamayan ve tarım kredi kooperatiflerine, Ziraat Bankası ve diğer özel bankalara borcu olmayan bir tek çiftçi yok. En sıkıntılı olan ise borçlarını ödeyemiyorlar, her birinin tarla ve toprakları ipotekli; bir bir satılıyor ve yok oluyorlar. Çiftçimiz artan girdi ve diğer maliyetlerden dolayı tarlasına gübre atamaz duruma geldi. Bunu seçim bölgemizde karşılaştığımız çiftçilerimiz bizzat söylüyorlar, “Gübre atmayacağız.” diyorlar. Yozgat’ta çiftçilerin en az yüzde 60’ı tarlasına gübre atmayacağını beyan ediyor. Alınacak mahsulün de yüzde 60-70 oranında verimliliği düşecek ve önümüzdeki yıl daha da büyük sıkıntılar çiftçimizi ve ülkemizi bekleyecektir. Tahıl ambarı olan Yozgat çiftçilikten uzaklaşırsa milyonlarca dolarlık ithalat kaçınılmaz olur. Peki, bizler ne yapmalıyız? Çiftçimizi, esnafı, vatandaşımızı ne zaman destekleyeceğiz? Her yıl yaklaşık 11 bin kişinin göç ettiği Yozgat’ta, 700 bin olan nüfusumuz son on altı yılda 418 bine gerileyerek en çok göç veren iller arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 11 bin göç veren bir il, 14 ilçeden oluşan Yozgat, neredeyse her yıl 1 ilçesini büyük şehirlere göç vermektedir. Sürekli göç veren, esnafı kan ağlayan, çiftçisi yok olan bir il düşünün. Nakliyeci esnafı buğday veya pancar taşımaktan başka iş bulamazken bir de trafik cezaları eklenince nakliyecinin hâli de hüsran. İşsizlikten bunalan, yuva kuramayan gençleri bir düşünün” diye konuştu.

BACASIZ TEK İL

Yozgat’ın son 5 yılda devlet yatırımı yapılmayan bir il haline geldiğini dile getiren Sedef, yeni bir fabrika yapılmadığı gibi, bir de üzerine elde olan fabrikalar özelleştirmelerle önce satıldığını, bir süre sonra da kapatıldığını kaydetti.

Fabrikaların yerinde enkaz bırakıldığını belirten Sedef şunları kaydetti:

“Kapanan Yozgat Tekel Bira Fabrikası yerinde şu an bir alışveriş merkezi ve lüks konutlar var; şimdi de özelleştirilen Sorgun Şeker Fabrikamızla, Yozgat âdeta bacasız tek il konumunda.

Şeker fabrikaları özelleştiriliyor ama taşeron işçiler kaderleriyle baş başa bırakılıyor. Satın alan firmanın insafına terk edilen taşeron işçilerimiz aylardır uyku uyumuyorlar, elleri yüreklerinde işten ne zaman çıkarılacaklarını beklemektedirler.

Yozgat denilince Ulu Önder Atatürk’ün de dediği gibi Bozok Yaylası’nın yiğit evlatları akla gelir. Yozgat, Millî Mücadele Dönemi’nde düşman ayağı değmeyen bir il ama dedelerimiz Yemen’de, Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşı’nın bütün hatlarının müdafaasında devletin ve milletinin yanında kahramanca durmuştur.

Yozgat PKK illetiyle verilen mücadelede en çok şehit veren iller arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Yine, 15 Temmuzda hiçbir hainlikle karşılaşmamış ve binlerce Yozgatlı meydanlara akın etmiş ve yine dimdik durmuştur.

Yozgat’a yeterince yatırım yapılmadı. Yozgat, yapımı devam eden yüksek hızlı tren projesi Ankara-Yozgat-Sivas hattı 2007 yılından itibaren yılan hikâyesine döndü. Önce 2011 yılında biteceği, daha sonra 2014 yılında biteceği ve şimdi de 2019’da biteceği tarihi veriliyor. Ama devlet kalkınma verilerine bakıldığında, yıllık ödeneklere bakıldığında şu ana kadar 5 milyar TL harcanan ve toplam bedeli 9 milyar TL olan bir yatırım olduğu -yani henüz yarı parası harcanmış durumda- bu hızla gidilirse 2019 yılında da Yozgatlının hızlı trene kavuşma hayali de sonraki yıllara kaldı demektir.

Seçim döneminde temeli atılan Yozgat havaalanı yine bir belirsizlik içerisinde, ne zaman biteceği belli değil. Yozgat iline hizmet yapılmadı mı? Evet, yapıldı.

Adalet Sarayı, valilik binası, adli tıp ve cezaevi ve birçok imam hatip lisesi yapıldı. Yapılan hizmetleri farklı değerlendiremeyiz. Bir çivi dahi çakandan Allah razı olsun ama Yozgat’ın öncelikli sorunu göç ve işsizliktir. Bunu önleyecek bir adım atılmalı. Yozgat teşvikte beşinci grupta, gelişmişlik sırasına bakıldığında Yozgat’ın acilen altıncı grupta yer alması gerekmektedir. Yozgat tarım ve hayvancılık şehri, tarım ve hayvancılığı destekleyecek bir organize sanayinin yapılması zaruri bir hâl almıştır. Tarım ve hayvancılık şehri olmasına karşılık düzgün bir buğday pazarı, hayvan pazarı ve hatta kesimhanesi bulunmamaktadır. Yozgat’ta işsizliği önleyecek devlet yatırımları ve teşvikleri verilmelidir. Yozgat’ta yaşayan 418 bin nüfusun neredeyse 100 bini Yeşil Kart sahibi ve sosyal yardımlar almaktadır. Gelir seviyesine bakıldığında Yozgat’ta yaşayan insanımız açlık sınırında değil çok daha gerisinde, perişan durumdadır.”

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ

Yozgat

Yozgat Haber

Yozgat Son Dakika

Yozgatspor