MHP riske girmeyecek!

Okuduğunuz haber
ZEHİRLİ SUYA ELVEDA!

İsrail mallarına boykot

Anasayfa   /    Güncel    /    Zehirli suya elveda!

Zehirli suya elveda!

Şehir içi içme suyunda yıllarca kullanılan ve artık miadını dolduran malzemelerile yeniler arasındaki fark projenin ne kadar elzem olduğunu bir kez daha ispat etti.

GÜNCEL      02 Kasim 2023 - 17:48     0

Zehirli suya elveda!

Yozgat Belediyesi’nin asrın projesi  adıyla startını verdiği ve bugüne kadar büyük yol kat ettiği projenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gün yüzüne çıktı. Cumhuriyet Alanında daha önceki şebeke hattında kullanılan malzemelerle yenileri arasındaki fark Yozgat halkının yıllarca sağlıksız içme suyu kullandığının açık kanıtı oldu. Asbestli boruları tamamen yenileyen Belediye bu projeyle kaçak kayıp oranını da yok denecek seviyelere getirerek önemli bir kazanç elde etmiş olacak ki, bu da projenin kısa sürede kendini amorti etmesine zemin hazırlayacak.

Yozgat Belediyesi geride kalan 4,5 yıllık süreç içerisindeki en önemli hamlesini birçok dönem riskli bir iş olduğu için cesaret edilemeyen altyapı konusunda yaptı.

ASBESTLİ BORULAR SERGİLENİYOR

Yozgat Belediyesi şehir içme suyu hattında kullanılan ve artık miadını dolduran sağlıksız asbestli borularla asrın projesi kapsamında değiştirilen malzemeleri Cumhuriyet Alanı’nda halkın dikkatine sunuyor. Yıllarca sağlıklı ve büyük kaçağa neden olan borularla yeni malzemeler arasındaki fark büyük dikkat çekiyor.

KENDİNİ AMORTİ EDEN BİR PROJE

Belediye Başkanı Celal Köse, bu projenin Yozgat için taşıdığı öneme dikkat çekti. Şehrin içme şebeke suyunun 3’te 1’inin kansere davetiye çıkaran asbestli borulardan oluştuğunu da hatırlatan Başkan Köse, “Gelecek nesillerimiz zarar görmesin diye biz bu işe baş koyduk. Şehre verdiğimiz suyun 3’te 2’si kayıp kaçak. Biz aylık ortalama şehre 1 milyon metreküp su veriyoruz. Biz bu aylık 1 milyon metreküp suyu Yozgat’a taşımak için bazı aylar 8 milyon bazı aylar 10 milyon su parası ödediğimiz gün vardı. Şimdi 3’te 2’si kayıp kaçak olursa bunun bedeli 6 milyon 600 bin lira ilaveten biz şehrin parasını heba ediyorduk. Senede 78 milyon lira kayıp kaçağımız var. On yılda 780 milyon lira yapar ki zaten altyapının maliyeti bu kadar tutmuyor. Alt yapının maliyeti 500-600 milyon lira civarında. Zaten 10 yılda bu sistem kendini amorti ediyor. Sistemin kendini amorti ettiği yıl en az 100 yıl. Bizim tabirimizle bu kadar ama İller Bankası Genel Müdürlüğümüzün, bölge müdürlüğümüzün, teknik elemanlarının dediğine göre 200 yıllık bir sistem. Dolayısıyla 10 yıldan sonra tamamen geliri belediyeye kalacak. Biz bu 5 yıllık dönem içerisinde sudaki kayıp kaçaktan dolayı en az 300 milyon lira elektriğe para ödedik. Dolayısıyla bu para belediyemizin cebinde kalacak. Bu paralar belediyemize hizmet olarak dönecek dolayısıyla şehir daha yaşanabilir hale gelecek” şeklinde konuştu.

SİYASİ KAYGI TAŞIMADAN

ÇALIŞMALARA BAŞLADIK

Siyasi gelecek kaygısı duymadan hizmet için alt yapı gibi riskli bir işe Yozgat Belediyesi olarak girdiklerini de belirten Başkan Köse, “Ben siyasi gelecek kaygısı taşımadan bu makama geldim. Biz elimizdeki imkanları en güzel şekilde nasıl değerlendirebiliriz. Daha doğrusu, işi daha kalıcı hale nasıl getirebiliriz hep bunun derdinde olduk. Onun için de altyapıya girdik. Korkusuzca girdik. Belediye başkanlarının geniş çaplı altyapı çalışmalarına girmeleri siyasi olarak bir risktir. Biz şehrimizi kanserojen madde taşıyan asbest borulardan kurtarmak, daha sağlıklı suya kavuşturmak, kayıp kaçaktan dolayı boşa giden paraların hizmete dönüşmesi için biz bu riski göze aldık. Ancak proje tamamlandığında halkımız daha sağlıklı suya kavuşacak, yollarımız daha modern hale gelmiş olacak" ifadelerini kullandı.

 

 

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ

Yozgat

Yozgat Haber

Yozgat Son Dakika

Yozgatspor