Duyun şoförün sesini!

Okuduğunuz haber
TANER HOCADAN UYARI 'YENİ DALGALAR GELEBİLİR!'

İlksan'a tecrübeli aday

Anasayfa   /    Sağlık    /    Taner Hocadan uyarı 'Yeni dalgalar gelebilir!'

Taner Hocadan uyarı 'Yeni dalgalar gelebilir!'

Prof. Dr. Taner Demirer, normalleşme sürecinde rehavete kapılmanın yeni dalgaları tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

SAĞLIK      03 Mart 2021 - 10:20     0

Taner Hocadan uyarı 'Yeni dalgalar gelebilir!'

YENİ DALGALAR GELEBİLİR!

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi. TÜBA Asli Üyesi, Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, TÜBA Kanser Çalışma Grubu Başkanı ve Kök Hücre üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TRT Haber’e konuk olan ve illerin risk durumuna göre renklendirilmesi, normalleşme süreci kapsamında tedbirlerin gevşetilmesi konularında değerlendirmelerde bulunan Prof. Demirer,  “Günlük vaka sayımız 2 bin iken tedbirleri gevşettik ama büyük dalgalar gördük. Şimdi 9 bin civarında. Bu nedenle tedbirlerin gevşetilmesinin ardından büyük dalgalar görülebilir mi evet görülebilir” dedi.

Pandemi döneminde birçok Televizyon kanalında programa konuk olan, alınması gereken tedbirler, izlenmesi gereken yol haritası ve aşılama sürecine ilişkin değerlendirmeleri ile tüm Türkiye’nin dikkatle takip ettiği isimlerden biri olan Hemşehrimiz, Prof. Dr. Taner Demirer, normalleşme dönemine ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulundu.

NORMALLEŞME İYİ BİR STRATEJİ

Kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı normalleşme sürecinde alınacak tedbirlerin de önemine dikkat çeken Prof. Demirer, konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Şimdi bu aslında ülkemizin uyguladığı iyi bir strateji. Yani bu hakikaten oyunun kurallarında iyi bir değişiklik yaptı. Yerinde kontrol yerinde normalleşme, lokal otoritelere yetki verildi, bir şekilde vilayetler arasında bir yarışma hep maviyi yakalama içgüdüsü ve hırsı getirmesi açısından da önemli bir adım.

KARADENİZ’DE BİR TEZAT SÖZKONUSU

Burada baktığımız zaman düşük nüfuslu illerde, insan ferdinin az olduğu iller mavi renkle karşımıza çıkıyor. Özellikle Güneydoğu ve Karadeniz illeri arasında büyük bir tezat görüyoruz. Yüz binde onların altında bahsediyoruz, ama Karadeniz’de yüz binde yüzellli üçyüzlerde hatta düşük nüfuslu illerde bile bir tezat karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla Karadeniz’de yüksek riskli iller karşımıza çıkıyor. Kırmızı iller var. Burada sadece bu sosyal davranışlarla ve sosyal ilişkilerle bunu izah edebilir miyiz bilmiyorum ama burada bir mutasyonda söz konusu olabilir. Zannediyorsam Bakanlığın genom çalışmaları da var. Çünkü Karadeniz’de ki hız inanılmaz hızlı. Bunun genom çalışmaları ile değerlendirilmesi lazım. Normalleşme de bu haritayı renkleri göz önüne alarak normalleşme tedbirlerinin gevşetilmesinde karşımıza çıkan faktörler var. Vilayetlerdeki sağlık otoritelerine, valiliklere, belediyelere büyük görevler düşüyor.

REHAVETE KAPILIRSAK

SIKINTI BÜYÜYEBİLİR

Ancak burada sıkıntı şu ama günlük vaka sayımız 2 bin iken tedbirleri gevşettik ama büyük dalgalar gördük. Şimdi 9 bin civarında. Bu nedenle tedbirlerin gevşetilmesinin ardından büyük dalgalar görülebilir mi evet görülebilir. Burada deniliyor ki şimdi restoranlar, kahvehaneler yüzde 50 kapasite ile çalışacaktır deniliyor ama ben bunun sözde kalacağına inanıyorum. Bu bir risk özellikle altını çiziyorum. O nedenle son derece dikkatli olunması, hatta kırmızı vilayetlerde ki tedbirlerin erken gevşetilmemesi, hatta daha sıkı tedbirlerin alınması, giriş çıkışların da durdurulması gerekir diye düşünüyorum. Buradan giriş çıkışlar devam ederse pandemiyi kontrol altına almak zorlaşacaktır.

AVANTAJIMIZ AŞILAMADA ÇOK İYİYİZ

Bir avantajımız var eski döneme göre güzel bir aşılamamız var, devam ediyor. Yüzde 10’a yaklaştı aşılanan vatandaş sayımız. Hakikaten dünyada mavi ülkeler arasına girdik. Aşıda çok iyi gidiyoruz, aşıda böyle gidersek eğer aşı desteğimiz bu şekilde gelmeye devam eder, kesintiye uğramaz ise günde 250 bin kişi, haftada 2 milyon ayda 8 milyon insanın aşılanması şeklinde devam ederse o zaman bu tedbirlerin gevşetilmesi eskiden olduğu gibi yeni dalgaları karşımıza çıkarmayabilir. Ama Mayıs ayında hiç olmazsa Mayıs ayında 25 milyon insanı hedefe ulaşmamız için aşılamamız gerekiyor.”

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ

Yozgat

Yozgat Haber

Yozgat Son Dakika

Yozgatspor