Yozgatspor Başkentte turladı

Okuduğunuz haber
YENİ ÇELTEK NE OLDU?

Yozgat'a yatırım müjdesi

Anasayfa   /    Siyaset    /    Yeni Çeltek ne oldu?

Yeni Çeltek ne oldu?

Milliyetçi Hareket Partisi Yozgat Milletvekili Ethem Sedef, Sorgun’da bulunan Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri’nin ve burada çalışan işçilerin akıbeti hakkında Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bir soru önergesi verdi.

SİYASET      11 Eylül 2019 - 17:18     0

Yeni Çeltek ne oldu?

Milliyetçi Hareket Partisi Yozgat Milletvekili Ethem Sedef, yaşadığı talihsiz kazaya rağmen Yozgat ve Yozgatlı gündemini aksatmadığını gösterdi. Sorgun’da bulunan Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri’nin ve burada çalışan işçilerin akıbeti hakkında Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bir soru önergesi verdi. Bakan Fatih Dönmez’e bazı sorular yönelten Milletvekili Sedef, “Diğer illerde bulunan kömür işletmelerinde çalışanlar nasıl Yeni Anadolu Madencilik A.Ş. bünyesine alınarak iş güvenceleri sağlandıysa Yozgat kömür işletmesinde çalışan kardeşlerimin de iş güvencesi sağlanmalıdır. Yozgat üvey evlat değildir. Yozgatlı her şeyin en iyisini hak ediyor” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Yozgat Milletvekili Ethem Sedef, Sorgun’da bulunan Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri’nin ve burada çalışan işçilerin akıbeti hakkında Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bir soru önergesi verdi.

YOZGATLI ÜVEY EVLAT DEĞİLDİR

Yozgat ve Yozgatlının üvey evlat olmadığını belirten Sedef’in verdiği soru önergesinde  Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e şu sorular yöneltildi:

Yozgat İli Sorgun İlçemizde TKİ Genel Müdürlüğü’nün de ortağı olduğu (Yeni Çeltek) ismi değiştirilerek Yeni Anadolu Madencilik A.Ş.adlı firmaya bağlı taşeron firma Havza Maden İnş. Gıd. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. adı altında madencilik hizmeti yürütülmektedir.  Yeni Anadolu Madencilik firmasına bağlı işletmede çalışan yaklaşık 136 personel bulunmaktadır. Bu personelin büyük bir çoğunluğu yer altında çalışmaktadır.

Şahsıma ulaşan bilgilere göre firma Jeolojik Etüt ve Arama Faaliyetleri sonucunda yer altı madenciliğini yürütmeme kararı vermiş ve yeraltı işletmesinin açık işletmeye dönmesi konusunda adımlar atılmaya başlamıştır. Tasfiye sürecine giren şirketin işçi maaşlarını geç ödediği de iddialar arasındadır.(Temmuz ayı maaşlarının 10.09.2019 tarihinde ödendiği.)

Devlet yatırımlarının neredeyse hiç olmadığı ilimizde bu tür işletmelerin de kapatılarak ya da küçülmeye giderek istihdamın azaltması ilimizin geleceği açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Sorular:

1-            Yeni Anadolu Madencilik A.Ş.’ye bağlı Sorgun işletmesinde yer altı madenciliği çalışmalarına son verilecek midir? Verilecekse gerekçeleri nedir?

2-            Yeni Anadolu Madencilik A.Ş.’ye bağlı tüm işletmelerde kâr zarar oranları ne durumdadır? Sorgun işletmesi zarar etmekte midir? Bir zarar söz konusu ise bunun diğer işletmelere göre oranı ne kadardır?

3-            İşletme tasfiye sürecine girerse mevcut çalışan personelin akıbeti ne olacaktır?

4-            Havza Maden İnş. Gıd. Nak. San. Taşeron firmasında çalışan personelin Yeni Anadolu Madencilik A.Ş. bünyesine alınması planlanmakta mıdır?

5-            Yer altında çalışan personelin, yer üstünde hafriyat şeklinde çalışmasına devam eden şirket üzerinde çalıştırılarak mağdur edilmemesi ‘’sözlü olarak personele ifade edilmektedir’’ planlanıyor ise; kazma kürek ile çalışan personelin iş makinesi ya da hafriyat kamyonu kullanamayacağı düşünüldüğünde ne çeşit bir iş verilerek istihdam devam ettirilecektir?

6-            Yer altında çalışan personellerin başka illerde faaliyetine devam eden işletmelere gönderilmesi söz konusu mudur?

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ

Yozgat

Yozgat Haber

Yozgat Son Dakika

Yozgatspor