ORHAN KALABALIK

Okuduğunuz makale
2019’DA KRİZ YOZGAT’A NASIL YANSIR?
Anasayfa   /    Köşe Yazarları   /    Orhan Kalabalık   /    2019’da kriz Yozgat’a nasıl yansır?

24 Ekim 2018 - 17:27

orhankalabalik@yozgatsonsoz.com

Orhan Kalabalık

ORHAN KALABALIK

2019’da kriz Yozgat’a nasıl yansır?

“Dışa bağımlı bir ülke oluyoruz, üretimi destelememiz lazım” feryatları işe yaramadı. Ülkeyi yönetenler şimdi hem kriz yok hem de ekonomik kurtuluş mücadelesi veriyoruz diyorlar. Hazırlanan yeni ekonomik program ise krizin derinliğine işaret ediyor. Enflasyon ile birlikte işsizliğin daha çok artacağı, büyümenin ise minimum seviyeye ineceği belirtiliyor. Daha kötü yanı ise şuan krizin başlangıcındayız. Kısacası 2019 çok zor geçecek.
Son 6 ayda berbat bir süreç yaşadık. Amerika ile gereksiz laf dalaşı doları uçurdu. Dolardaki artış ile üretim maliyetleri neredeyse yüzde yüz arttı. Doların artışını dış güçlere bağlayan hükümette bu sürece önlem almak yerine ciddi oranda elektrik ve doğalgaz zamları yaparak karşılık verdi. Üretim ile birlikte vatandaşın alım gücü neredeyse bitme noktasına geldi.  Şuan piyasa öyle bir yavaşladı ki belirtildiği gibi artık para dönmüyor hatta yetersiz kalıyor. Firmalar bir bir kapanmaya başladı. İşsizlik hızla artıyor.
Düz mantıkla düşünürseniz piyasadaki paranın aynı üretim ve alım gücüne ulaşması için bir o kadar daha para lazım. Şuan bu para yok. Hükümet cezalar ile imar barışı, bedelli askerlik ve kamuda tasarruf ile bu açığı kapatmak istiyor lakin bu da yetersiz. Buna büyük bir kaynak bulması lazım.
İkincisi ise, 2019 çok zor geçecek çünkü enflasyon rakamları da oldukça yükseldi. Yüzde 24’lerde. Bu da yılbaşından sonra çok büyük zamlar göreceğimizi gösteriyor. Özellikle özel sektörlerde enflasyon farkı ve işçi giderleri ile artan sigorta primleri, fiyatların çok artmasını beraberinde de işsizliği tetikleyecek ve işverenlerin işletmelerini kapatmasına yol açacak.  Devlet bir taraftan vergi kaybı yaşarken diğer taraftan da artan sosyal yardımların maliyetleri ile karşı karşıya kalacak.
Ülkeyi yönetenlerin ise yaşananları görmek ve çözüm üretmek yerine her gün yeni bir gündem ile günü geçiştirmeleri, durumu daha vahim hale getiriyor.  Sanki herkes kendi başının çaresine baksın isteniyor.
***
Biliyorum çok uzattım. Şimdi diyeceksiniz ki 2019 yılında kriz bize nasıl yansır, Yozgat bu süreçten nasıl etkilenir? 
***
Birincisi, 2001 krizi gibi olmaz. 700 binden nüfusun 400 binlere inmesinin büyük kısmı bu süreçte yaşandı. Şuan Yozgat’ın en köklü firmalarından birinin üretimini sonlandırdığı, işçilerini çıkardığı ve konkordatoya başvurduğu konuşuluyor. Bunun dışında olağan bir gelişme görmüyorum. Çünkü üreten Yozgat’tan tüketen Yozgat’a geçtik. Tüketen Yozgat yardım ile geçiniyor. MHP Genel Başkan yardımcısı eski Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz yıllar önce 120 bin Yozgatlının yardım ile geçindiğini açıklamıştı. Bu rakam şimdi olsun 150 bin. Ne zaman bu yardım azalır o zaman bu kriz başlar.
***

Sonuç olarak, rahat olun 2019 krizi Yozgat’ı teğet geçecek… Bu arada toplum yararına çalışma programına hatırlarsanız 600 kişi istihdam edilecekti ve 5 bin 200 kişi başvurmuştu. 2019’da ise hadi bu sayı 10 bin olsun. Yani Yozgat için fazla karamsar değilim. Bakınız efendiler de rahat, polemikler ile gün geçiriyorlar.

 

.

MAKALEYE YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Makaleye hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ

Yozgat

Yozgat Haber

Yozgat Son Dakika

Yozgatspor