Kutlama

Okuduğunuz haber
KURAKLIK BÜYÜK TEHLİKE!

Zam fırtınası bezdirdi!

Anasayfa   /    Güncel    /    Kuraklık büyük tehlike!

Kuraklık büyük tehlike!

Yeni yıla da yağmur ve kar görmeden giren Yozgat, Anadolu'nun en kurak illeri arasında yer alıyor.

GÜNCEL      01 Ocak 2021 - 18:41     0

Kuraklık büyük tehlike!

Son 5 yılın en kurak yılı olarak kayıtlara geçecek olan 2020 yılı Yozgat için de oldukça sıkıntılı bir tabloyu beraberinde getirdi. Ankara, Kırşehir, Kırıkkale ve Çorum’la birlikte en az yağış alan 5 il arasında bulunan Yozgat’ta kuraklık korkusu erken başladı.

Dünya ve Ülkemizi etkileyen ve derinden üzen onca olumsuz olaya kuraklık tehlikesi de eklendi.

SON 5 YILIN EN AZ YAĞIŞI DÜŞTÜ

Aralık ayının son günlerine girilmiş olmasına rağmen kar’ı bırakın, yağmur bile yağmaması nedeniyle barajlarda doluluk oranı oldukça azaldı. Son 5 yılın en az yağışının düşmüş olması, ülkenin birçok yerinden benzer haberleri de beraberinde getirdi. Mevcut kuraklık tablosunu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de onayladı. Yağışların uzun yıllar ortalamalarının altında kalmış olması, 2020’yi son 5 yılın en kurak yılı yaptı.

YOZGAT EN AZ YAĞIŞ

ALAN İLLER ARASINDA

Bakanın Kasım ayının sonlarında verdiği bilgiye göre Yozgat, Ankara, Kırşehir, Kırıkkale ve Çorum’la birlikte en az yağış alan 5 il arasında yer aldı. Mevcut tablo en fazla çiftçiyi korkuttu. Son yılların en kurak kış mevsimini yaşayan çiftçi, yağış olmaması yüzünden endişeli bekleyişini sürdürüyor. Yağışların az olması sebebiyle ekim ayında ektikleri hububat ürünlerinin topraktan çıkmadığını ifade eden çiftçiler, kar ve yağmur olmaması halinde ürünlerin tarlada çürüyeceğini ifade ediyor.

ANADOLU ALARM VERİYOR

Normaline göre, yağışlarda en fazla azalma yüzde 62 ile İç Anadolu bölgesinde gerçekleşti. Bunu yüzde 57'le Akdeniz, yüzde 56'yla Ege, yüzde 55'le Doğu Anadolu, yüzde 48'le Karadeniz, yüzde 41'le Güneydoğu Anadolu ve yüzde 40'la Marmara Bölgesi izledi.

ÖNLEM ALINMASI ŞART

Çiftçinin kuraklıktan etkilenmemesi için kuraklık sigortası yaptırmasının büyük önemi bulunuyor. Ülke genelinde su tasarrufu ile ilgili hareketin başlatılması, yayınlar ve eğitimlerle su tasarrufu bilinci pekiştirilmesi kaçınılmaz olarak gösteriliyor.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ

Yozgat

Yozgat Haber

Yozgat Son Dakika

Yozgatspor