Kortun kralları!

Okuduğunuz haber
KÜMBETOVA BEREKET SAÇACAK!

Fuat Oktay korkuttu

Anasayfa   /    Güncel    /    Kümbetova bereket saçacak!

Kümbetova bereket saçacak!

Aşağı Çekerek Projesi’nin 2. kısım inşaatının ihalesinin yapılması, Aydıncık ve bölge halkının yüzünü güldürdü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bizzat ilgilenerek, “Yozgat’ın Çukurovası” diye tabir edilen Aydıncık (Mamure) Kümbet Ovasını suya doyurarak hem 60 yıllık rüyanın gerçek olmasına vesile olacak proje ile hem ürün çeşitliliği hem rekolte artacak, hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacak.

GÜNCEL      17 Aralik 2020 - 14:57     0

Kümbetova bereket saçacak!

Aşağı Çekerek Projesi’nin 2. kısım inşaatının ihalesinin yapılması, Aydıncık ve bölge halkının yüzünü güldürdü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bizzat ilgilenerek, “Yozgat’ın Çukurovası” diye tabir edilen Aydıncık (Mamure) Kümbet Ovasını suya doyurarak hem 60 yıllık rüyanın gerçek olmasına vesile olacak proje ile hem ürün çeşitliliği hem rekolte artacak, hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacak.

Nüfusunun büyük bölümü tarım ve hayvancılıkla geçinen Yozgat’ın Karadeniz iklimi hakim olduğu için en verimli toprakları olarak bilinen ancak yeterli sulama olmadığı için verim ve kalite sıkıntısı yaşanılan Aydıncık İlçesi Kümbetova bölgesinin 60 yıllık hayali gerçek oluyor.

60 YILLIK RÜYA GERÇEK OLUYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın bu sene içinde müjdesini verdiği Aşağı Çekerek Projesi’nin Tokat’ın Zile ile Yozgat’ın Aydıncık ve Çekerek ilçelerinin verimli tarım arazilerini sulanmasını hedefleyen 2. kısım inşaatının ihalesi yapıldı. Geçmişi 60 yıl öncesine dayanan proje birçok hükümet eskitti, birçok başbakan gördü ancak gerçek olması, Ak Parti Hükümeti dönemine nasip oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tam bir yılan hikayesine dönen Orta Karadeniz Bölgesi’nin GAP’ı olarak adlandırılan Aşağı Çekerek Projesi rüyasının gerçek olması konusunda da büyük sorumluluk üstlendi.

BİNLERCE DÖNÜM

SUYA KAVUŞACAK

Aşağı Çekerek 1. Merhale Projesi Zile, Maşat, Reşadiye, Çekerek ve Mamure Ovaları Sulama Projesi”nin yapımı devam eden 1. Kısmı ile yeni başlayan 2. Kısım inşaatı ile toplam 23 bin 430 hektarlık verimli tarım arazisinin sulanması hedefleniyor. Böylece bölgede hem ürün çeşitliliği, hem de verim artacağı için bölge halkının ekonomik anlamda önemli bir kazanım elde edecek.

BAĞRIBÜTÜN KAVUNU GİBİ ALTERNATİF

ÜRÜNLER GÜNDEME GELECEK

Patates, soğan üretimi konusunda önemli bir merkez olan Kümbetova’nın verimli topraklarında bölge halkının son yıllarda gelir getiren ürünler arasına dahil ettiği Bağrıbütün kavunu tadı ve görüntüsü ile büyük ilgi çekiyor. Tadı muza kendisi kavuna benzeyen Bağrıbütün Kavunu, hiç kuşkusuz bu projenin tamamlanması ile bölgenin tamamında ekilebilecek ki bu da ciddi bir Pazar oluşmasına zemin hazırlayacak. Bölgede sulama sıkıntısının giderilmesi, Karadeniz iklimi hakim olan bölgede alternatif bitkilerin de ekimini gündeme getirebilecek ki bu da Çorum, Ankara, İstanbul başta olmak üzere büyük talep alan Bağrıbütün Kavunu gibi bölge halkına ek gelir kapılarını açacak.

KABALI PROJENİN ÖRNEĞİ

BU BÖLGEDE NEDEN OLMASIN!

Kümbetova’nın verimli topraklarının suya kavuşacak olması, Türkiye’ye örnek olan ve Tarım Bakanlığı tarafından çoğaltılması gündeme gelen Kabalı Projesi’ni akla getirdi. Kadışehri ilçesine bağlı Kabalı köyünde vatandaşların 5 bin 500 dönümlük tarlalarını birleştirerek oluşturdukları Türkiye'nin en büyük meyve bahçesi projesinin Kümbet Ova için uygulanabilirliği gündeme gelecek. Eğer bölgede böyle bir proje hayata geçirilebilir ise o zaman Yozgat tarımsal potansiyelini de daha iyi kullanacağı için önemli bir merkez haline gelecek.

BAŞKAN KOÇAK: “BÖLGEYE BÜYÜK

KATMADEĞER KATACAK”

Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Koçak, projenin gerçek olmasının önemine değindi. Başkan Koçak, “Gıda ve suyun önem kazandığı bu dönemde ülkemize ve ilçemize büyük bir katma değer sağlayacak büyük bir proje hayata geçiyor.60 yıldır özlemle beklediğimiz Çekerek (Süreyyabey) Barajı'ndan inşallah verimli topraklarımız  2023 yılında suya kavuşuyor. Bu önemli hizmetleri ilçemize kazandıran Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay Beyefendiye ve birlikte Yozgat’ımıza ve Aydıncık’ımıza hizmet eden Milletvekillerimiz; TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Sayın Bekir Bozdağ’a , Ak Parti Seçim işleri Başkan Yardımcısı Sayın Yusuf Başer'e ve tüm emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.”

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ

Yozgat

Yozgat Haber

Yozgat Son Dakika

Yozgatspor