Oktay hemşerileri ile buluştu

Okuduğunuz haber
KAZALARA ÇÖZÜM ÜRETECEK BULUŞ!

En güzel makam milletin gönlüdür!

Anasayfa   /    Güncel    /    Kazalara Çözüm üretecek buluş!

Kazalara Çözüm üretecek buluş!

TÜBİTAK 13'üncü Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına fizik dalında katılan Yozgat Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi Ortaokulu öğrencisi Ali Şamil Akgül'ün yaptığı çalışma takdir topladı.

GÜNCEL      26 Mart 2019 - 20:35     0

Kazalara Çözüm üretecek buluş!

Yozgat Belediyesi çalışanlarından Kubilay Akgül’ün oğlu, Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi Ortaokulu Ali Şamil Akgül (11), sürücülerin direksiyon başında uyuklama ihtimaline karşı sensörlü nabız ölçer ve uyarı sistemi geliştirdi. Projesi ulusal basında da haber konusu olan Akgül’ün projesinde direksiyona yerleştirilen sistemle, nabzı düşerek uyuklamaya başlayan sürücülerin ses ve ışıkla uyarılıp, olası kazaların önlenmesi hedefleniyor.,

'TÜBİTAK 13'üncü Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına fizik dalında katılan Yozgat Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi Ortaokulu öğrencisi Ali Şamil Akgül'ün yaptığı çalışma takdir topladı.

Televizyonda izlediği ölümlü trafik kazalarından etkilenen Akgül, proje danışman öğretmeni Figen Kasap ile 'Nabzını direksiyonda, hayatını güvende tut' projesini geliştirdi. Akgül'ün öğretmeniyle geliştirdiği sensörlü nabız ölçer ve uyarı sistemi, yarışmada ilgi çekti. Direksiyona yerleştirilen sistem, direksiyon başında nabzı düşerek uyuklayan sürücüleri ses ve ışıkla uyarıyor. Sistemle olası kazaların önlenmesi hedefleniyor.

'UYKU SEBEPLİ KAZALARIN AZALTILMASI SAĞLANACAK'

Ali Şamil Akgül, projesiyle nabzın ölçülebildiğini belirterek, "Projeyi yapmaktaki amacımız; araba sürerken, direksiyon başında nabzı düşerek uyuyan kişilerin tespit edilip, anında ses ve ışıkla uyarılması ve sürücünün uyumasının engellenmesidir. Bunun için direksiyona yerleştirdiğimiz sensörlü nabız ölçer ve uyarı sistemi sayesinde araba kullanan sürücünün uyumasını engelleyerek, uyku sebepli kazaların azaltılmasını sağlayacak" diye konuştu.

'NABZI DÜŞÜNCE DEVREYE GİRİYOR'

Sistemin direksiyona yerleştirildiğini dile getiren Ali Şamil Akgül, "Ortalama insan nabzı değerlerini tespit ettik. Bilgisayar sistemi üzerinden bir uyarı sistemi kodladık. Hazırladığımız uyarı sistemi araç ilk çalıştığında araba sürücüsünün nabzını ölçemeye başlıyor ve nabzı düşünce uyarı sistemimiz devreye girerek, sürücünün ani refleks vermeyeceği bir tonda ses çıkarıyor. Bu sayede sürücünün direksiyon başında uykuya dalması engelleniyor" dedi.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ

Yozgat

Yozgat Haber

Yozgat Son Dakika

Yozgatspor