Köse Bayramı işaret etti

Okuduğunuz haber
ÇEŞKA GÖZARDI EDİLİYOR

3 Mayıs Milliyetçiliğin miladıdır

Anasayfa   /    Güncel    /    Çeşka gözardı ediliyor

Çeşka gözardı ediliyor

Turizme bir türlü kazandırılamayan Çeşka Yeraltı Şehrinin rüzgar enerji potansiyeli ve yamaç paraşütü için çok uygun bir yer olması da gözardı edilmesi için yetmedi.

GÜNCEL      02 Mayis 2021 - 13:51     0

Çeşka gözardı ediliyor

Ekonomik açıdan bir türlü istenilen seviyeye gelemeyen, gerekli ekonomik yatırımları alamayan Yozgat için Türk Hava Kurumu’nun 2015 yılında hazırladığı Hava Eğitim Merkezi Projesi çoktan rafa kalktı. Turizme bir türlü kazandırılamayan, yamaç paraşütüne ülke genelinde en uygun bölgelerden biri olmasına rağmen bir iki şampiyona dışında göz ardı edilen Çeşka’nın aynı zamanda rüzgar enerji potansiyelinin de görmezden gelinmesi, ekonomik olarak kayıp olarak değerlendirildi. 
Türk Hava Kurumu Yozgat Şubesi Başkanlığını bir dönem yürüten Hasan Coşkun’un çabalarına rağmen önceki dönemde gerçek olmayan Hava Eğitim Merkezi Projesi tamamen unutuldu. 
NE TURİZM POTANSİYELİ
NE DE RÜZGARI 
DEĞERLENDİRİLMİYOR
M.S. 300 yılında Erken Hristiyanlık Dönemi’nde kurulduğu düşünülen ve Türkiye’nin en ilgi çeken 14 yer altı şehri arasında gösterilen Çeşka Kalesi ve yer altı şehri, keşfinin ardından 1990 yılında sit alanı ilan edildi. 217 metre uzunluğu bulunan, üç ayrı girişe sahip olan ancak bir girişi kullanılmayan yer altı şehrinin güney kısmında iki kat bulunan yer altı şehrinde doğal sebeplerden ötürü bazı oda ve galeriler tamamen kapanmış durumda. Bu sebeple tam keşif yapılamayan şehrin en üst kısmında kaya mezarları da tespit edilmiş. Bölgede Frig, Roma ve Bizans dönemlerinden kalmış renkli seramikleri de görülebiliyor. Müze Müdürlüğünce 2008 yılında galerilerde temizlik çalışması yapılan Çeşka’nın ne bu turizm zenginliği ne de rüzgar enerji potansiyelinin değerlendirilememiş olması, Yozgat açısından büyük bir kayıp olarak değerlendiriyor. 
RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ KURULABİLİR
Çeşka Yer altı şehri rüzgar potansiyeli açısından da oldukça zengin bir bölge olmasına rağmen bu zenginlik de gözden kaçıyor. Yenilebilir enerjinin önemi günden güne artarken ve Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin enerji olduğu gerçeğinden yola çıkıldığı zaman, böylesine büyük potansiyele sahip bölgenin göz ardı ediliyor olması da Yozgat için ikinci kayıp olarak dikkat çekiyor. 
HAVA EĞİTİM MERKEZİ DE 
UNUTULUP GİTTİ
Bir dönem Türk Hava Kurumu Türk Kuşu Genel Müdürlüğü Yamaç Paraşütü Öğretmenliği yapan, Dünya şampiyonu Funda Durusu Cici’nin daha önce Yozgat'taki tarihi Çeşka Kalesi'nin yamaç paraşütü ve diğer havacılık faaliyetleri için çok uygun olduğunu belirterek, yapılacak düzenleme ile bölgenin eğitim merkezi haline getirilebileceğini söylemesi, büyük heyecana neden olmuştu. Türk Hava Kurumu Yozgat Şubesi Başkanlığını bir dönem yürüten Hasan Coşkun’un çabalarına rağmen Hava Eğitim Merkezi Projesi tamamen unutulmuştu. 2016 yılında hazırlanan projeye o zaman Başbakan Yardımcılığını yürüten Bekir Bozdağ da destek vermiş ama proje birçokları gibi rafa kaldırılmıştı. 27 personelin istihdam edileceği, bin 500 öğrencinin eğitim alacağı Eğitim Merkezi’nin neden gerçek olmadığı sorusunun birileri tarafından cevaplandırılması bekleniyor. 
SİYASİLERİN KONUYA 
EĞİLMESİ BEKLENİYOR
Esnafı gözünü büyük ölçüde öğrenciye ve memura diken Yozgat eğer Merkez kurulursa o zaman ikinci bir Üniversite ya da Polis Meslek Yüksek Okulu’na daha kavuşmuş olacak. Bu nedenle siyasilerin böylesine önemli bir bölgenin turizm ve rüzgar potansiyelini açısından değerlendirilmesi konusunda neler yapılacağı noktasında gerekli kurumları harekete geçirmesi gerekecek.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ

Yozgat

Yozgat Haber

Yozgat Son Dakika

Yozgatspor