Açıkel'den radikal karar

Okuduğunuz haber
ABİDE İŞHANI ÇÜRÜK MÜ?

EYT KANUNU YASALAŞTI

Anasayfa   /    Güncel    /    Abide İşhanı çürük mü?

Abide İşhanı çürük mü?

Türkiye üst üste yaşanılan depremlerle sarsılırken Abide İşhanı başta olmak üzere Yozgat’ta ki bazı binaların durumu, her ne kadar deprem bölgesinde olmasa da tartışma konusu oldu.

GÜNCEL      01 Mart 2023 - 08:39     0

Abide İşhanı çürük mü?

Kahramanmaraş merkezli 11 İl’i vuran felaket sonrasında tüm illerde hangi binaların depreme dayanıklı olup olmadıkları tartışmaya açılan konuların başında geldi. Her ne kadar deprem bölgesinde olmasa da Yozgat’ta kolonları işyeri açmak için kesildiği bizzat yönetimi tarafından belediyeye bildirilmesine rağmen hiçbir önlem alınmayan Abide İşhanı’nın geliyor olması, site sakinlerini fazlaca rahatsız etti.

Türkiye üst üste yaşanılan depremlerle sarsılırken her ne kadar deprem kuşağında olmasa da Yozgat’ta ki bazı binaların durumunu tartışmaya açtı.

DEPREM SONRASINDA

YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Yıllardır zaten görüntüsü, bir türlü mezbelelik durumundan kurtulmaması ve üst üste yaşanılan yangınlar nedeniyle insanların gözüne batan Abide İşhanı’nın depreme dayanıklı olup olmadığı da ayrı bir tartışla konusunu beraberinde getirdi. 380 işyeri ve 67 konutun bulunduğu işhanında 2017 yılında çıkan büyük yangının ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Afet Müdürlüğü teknik personeli tarafından hasar tespit çalışmaları yapılmış ve buradaki sıkıntıların giderilmesi için zamanın Valisi Kemal Yurtnaç’ın talimatları ile bir kayyum heyeti oluşturulup, alınacak tedbirler belirlendi. Yangının afet kapsamına alınması sonrasında Başbakanlık Acil Yardım Fonu’ndan çok ciddi bir miktar para aktarılması öngörülmüştü. Ancak aradan geçen yıllar içerisinde beklenilen çalışmaların yapılmadığı İşhanının durumu, Kahramanmaraş merkezli 11 İl’i vuran deprem sonrasında bir kez daha tartışmaya açıldı.

KOLONLARI KESİLMİŞ!

Konya’da Zümrüt Apartmanı’nın yapım hatası sonucu çökmesinin ardından aynı şekilde bir felaketin yaşanabileceği endişesiyle 2007 yılında zamanın Hilal Apartmanı Yönetimi adına Ömer Yeşillik, işhanının perde betonlarının ve kolonlarının işyeri açmak için kesildiği, dükkanlarının içerisine siyasi parti baskılarıyla dahil edildiği, buna da Belediye Fen İşleri’nin göz yumduğu iddiasıyla bir dilekçe yazdı. Dilekçede  Konya’da yaşanılan facianın aynısının yaşanılmaması için perde betonların ve kolonların neye dayanılarak kestirildiğinin ve bunun sorumluluğunun Fen İşleri veya Belediye tarafından üstlenildiği şeklinde bir cevabın kendilerine verilmesi istenildi. Halen Hilal Apartmanı yöneticiliğini üstlenen Fuat Altın’ın sosyal medya hesabından paylaştığı dilekçe örnekleri ve verilen cevaplar, konuya gereken hassasiyetin gösterilmediğinin açık kanıtı oldu. Her ne kadar Belediye Fen İşleri’nden bu konuda izin alınmadığı belirtilse de, koridorları işyerlerine kattıkları tespit edilenlere bazı cezalar kesilse de, konunun apartman yönetimini ilgilendirdiği şeklindeki cevabi yazı, kimseyi tatmin etmedi.

Zaten yapımı üzerinden uzun yıllar geçen, yapılan bu tür yanlış uygulamalarla da sağlamlığı iyiden iyiye tartışılan Abide İşhanı için her ne kadar Yozgat deprem bölgesinde olmasa da tehlike çanları iyiden iyiye çalmaya başladı. Son 20 gündür çok şiddetli 5 depremin olması, 10 bin’in üzerinde artçı depremin gerçekleşmesi ve Kuzey Anadolu fay hattında olması muhtemel şiddetli bir depremin Yozgat’ı nasıl etkileyeceğine yönelik şüpheler, Abide İşhanı başta olmak üzere bazı binaların durumunun yeniden gözden geçirilmesi gerçeğini beraberinde getirdi. Depreme dayanıklılığı tespit edilmesi gereken bu tür, hantal ve yüksek binaların durumu ortaya çıktıktan sonra kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak çok daha dayanıklı ve az katlı konutların yapılması bekleniyor. Aksi takdirde yaşanması muhtemel afetlerde bile yerle bir olması kaçınılmaz olan bu binalar için sorumluluğu kim ya da kimlerin üstleneceği merak edilen konuların başında geliyor.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ

Yozgat

Yozgat Haber

Yozgat Son Dakika

Yozgatspor